The Effect of The Ink Coffee Grounds Material for Black Colour in Screen Printing

Authors

  • Endang Yuniarti Politeknik Negeri Jakarta

DOI:

https://doi.org/10.46961/kreator.v11i1.1109

Keywords:

Ink, coffee grounds, screen printing

Abstract

The carbon content in coffee grounds can be utilized as a base material or organic pigment in making ink. Organic pigments are made by refining and reducing the particle size of coffee grounds using a screen mesh, and mortar and pestle. The process of making ink is done by mixing coffee grounds with ink-making materials such as distilled water, gum arabic, and arrowroot flour. The process of making this ink is  carried out with 4 variations of the composition of coffee grounds, which are  15, 20, 25, and 30 grams. The purpose of this study is to  determine the effect of variations in the composition of coffee grounds on the physical properties of the ink, namely viscosity, and on print quality, such as density and L*a*b. The results showed that the addition of coffee grounds pigments affected the density, L*a*b, and viscosity values. The higher the composition of coffee grounds, the higher the density, L*a*b, and ink viscosity values.

References

ATGMI. 2010. Standar Operasi Cetak. ATGMI: Jakarta.

Badan Standardisasi Nasional. 2008. SNI 0123, Karton Dupleks. Badan Standarisasi Nasional: Jakarta.

Bernad, Laurensius Frans. 2019. Analisis Mesin Penghasil Aquades Menggunakan Mesin Siklus Kompresi Uap Dengan Pengaruh Putaran Kipas Sebelum Evaporator. Yogyakarta: Universitas Sanata Dharma

Dameria, Anne. 2008. Basic Printing. Jakarta: Link Match Graphic Jakarta

Farida, Maleeha. 2020. Perbandingan Kualitas Cetak Dari Tinta Kulit Buah Naga Merah Dengan Tinta Sintetis Printer Warna Magenta Pada Kertas Uncooated. Jakarta: Politeknik Negeri Jakarta.

Hasanah, Faridatul. 2016. DESAIN SENSOR KAPASITIF UNTUK PENENTUAN LEVEL AQUADES. Jember: Fakultas Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Jember

Kipphan, Helmut. 2001. Handbook of Print Media. Springer: Heidelberg, Germany.

ILMANNAFIAN, ADZANI GHANI. 2018. Pemanfaatan Tepung Garut Sebagai Substitusi Tepung Terigu Dalam Pembuatan Kue Bingka. Politeknik Negeri Tanah Laut.

ISO. 2001. ISO 12647-5:2001, Screen Printing. International Organization for Standardization: Switzerland.

Novitasari, Lisa. 2020. Pengaruh Komposisi Bahan Tinta Dari Tempurung Kelapa Terhadap Pencapaian Warna Hitam Pada Teknik Cetak Saring. Jakarta: Politeknik Negerti Jakarta

Rengganis, dkk. 2017. Fabrikasi Tinta Spidol Whiteboard Berbahan Dasar Pigmen Organik Dari Endapan Minuman Kopi. VOLUME VI, OKTOBER 2017.

Rengganis, dkk. 2017. Pengaruh Variasi Konsentrasi Arang Ampas Kopi terhadap Sifat Fisika Tinta Spidol Whiteboard. Jurnal MIPA 40 (2) (2017): 92-96.

Salam, Rezky. 2017. Uji Kerapatan, Viskositas dan Tegangan Permukaan Pada Tinta Print Dengan Bahan Dasar Arang Sabut Kelapa. Universitas Islam Negeri (UIN) Alauddin Makassar.

Smartlab.co.id. 2017. “MSDS Aquadest”.

Supatmo. 2015. SCREEN PRINTING DALAM INDUSTRI GRAFIKA PADA ERA DIGITAL. Universitas Negeri Semarang.

Tobroni, Muhammad. 2011. TEKNIK SABLON SEBAGAI MEDIA APRESIASI KARYA DESAIN PADA TSHIRT.

Wasono, Antonius Bowo. 2008. Teknik Grafika dan Industri Grafika 1. Jakarta : Direktorat Pembinaan Sekolah Menengah Kejuruan, Direktorat Jenderal Manajemen Pendidikan Dasar dan Menengah, Departemen Pendidikan Nasional.

Downloads

Published

2024-06-10

How to Cite

Yuniarti, E. (2024). The Effect of The Ink Coffee Grounds Material for Black Colour in Screen Printing. Kreator, 11(1), 24–30. https://doi.org/10.46961/kreator.v11i1.1109

Issue

Section

Article

Citation Check

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.